tisdag 24 juli 2012

Och så kunde inte katalanerna stå emot längre

I söndags skrev jag om hur Murcia begärt ett räddningspaket, eller snarare tillgång till likvididitetsfonden för regionerna. Nu är det Kataloniens tur och jag för lov att säga att det var raskt marscherat. Antagligen är det väl så att man ute i regionerna är väl medveten om att hjälpen är begränsad och att det är först till kvarn som gäller.

I spansk media trippar den katalanska "ekonomiminstern" Andreu Mas-Collel på tå och vägrar att använda ordet "räddningspaket". Hans bakgrund, som tydligen är av viss vikt inom ekonomi och finans, hjälper honom kanske att förstå vikten av att hålla uppe skenet. Och vikten av att vara först på bollen. Han medger dock att det är omöjligt för Katalonien, Spaniens mest skuldsatta region, att finansiera sig självt. I april lyckades man sälja obligationer med en ränta runt 4,5% och precis som i fallet med Japans statsobligationer så var efterfrågan i stor utsträckning inhemsk. Vad marknaden skulle erbjuda för ränta idag vet inte men gissningsvis någonstans över den spanska obligationsräntan och den är som bekant inte hållbar. La Generalitat, den katalanska "regeringen" har dessutom gått ut i media och sagt att man har mättat den inhemska efterfrågan. Man angav dessutom en siffra på hur stor andel av katalanernas sparpengar som var investerade i dessa obligationer men jag minns inte vad han påstod och trodde inte på det ändå. Tror det var över 50% i alla fall.

Måndagen innebar ännu en dag med ovälkomna rekord i "la prima de risesgo", riskpremien spanska tioårsobligationer har över den tyska motsvarigheten. Det kan ha berott i lika delar på tyska räntors rekordlåga nivåer som att de spanska räntorna kom upp i över 7,5% igår. Man kom i alla fall upp i 640 baspunkter. Som en intressant kontrast till den spanska tioåringens golgatavandring så är räntorna negativa för Schweiz, där den tvååriga obligationen handlades för -55% vill jag minnas. Hittar inte artikeln där jag läste det men det var någonstans i den trakten. Schweiz kan alltså betala sin statsskuld genom att sälja obligationer. Auktionerna är alltså garanterade blankningar för landet.

Det är en bisarr värld vi lever i.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar