söndag 22 juli 2012

Och nu Murcia...

I fredags kom den autonoma spanska regionen Valencia ut med en begäran om ett räddningspaket från den statliga spanska fonden för regionerna, idag var det Murcias tur. Murcia är en av de mindre spanska regionerna och hjälpen de begär är förhållandevis blygsam: 200 till 300 miljoner euro.

Frågan är väl hur de ska gå när enorma regioner som Andalusien eller Katalonien behöver samma hjälp. Spanien har ett mycket komplext politiskt system där regionerna bland annat fungerar ungefär som våra landsting. Patientavgifter finns inte i Spanien och mediciner är gratis för stora delar av befolkningen, bland annat för pensionärer. Detta har lett till att de bankrutta spanska regionerna har mångmiljardskulder hos landets apotekare. Dessa har känt ett visst samhällsansvar och utsträckt så mycket kredit de har kunnat till myndigheterna. Dock befinner sig många apotekare vid vägs ände och måste få sina fakturor betalda då läkemedelsgrossisterna inte längre är villiga att sälja till dem.

Om inte EU iscensätter ett massivt räddningspaket, och då menar jag bortom allt vi tidigare skådat, så är spelet slut för Spanien. Medborgarna tömmer bankerna på pengar, samhällsservicen börjar så sakteliga stanna upp och investerare världen över har tappat allt förtroende de hade för landets marknader. Regeringen är helt handlingsförlamad, något som märks om inte annat i de senaste dagarnas uttalanden eller snarare brist på uttalanden. Sedan i fredags, som redan kallas Svarta fredagen i landet, har ingen av vikt i regeringen visat sig offentligt. Dock har guvernören för den korruptionsdrabbade regionen Valencia Esteban González Pons gått ut med konspiratoriska uttalanden om att allt kan vara över på måndag och att Spaniens öde vilar i ECBs händer. Han fortsatte med att säga att egentligen så fortsätter spelet om någon vill att ECB ska vilja det med en illa förklädd udd riktad mot Tyskland.

Nästa vecka lär bli intressant och jag tror det kommer att tas beslut med långtgående konsekvenser för världen. ECB kanske inte vill, förlåt, Tyskland kanske inte vill ta till drastiska metoder men frågan är om det finns något val. Spanska statsobligationer lär handlas på rekordlåga nivåer nu när två autonoma regioner kommer att belasta budgeten med sina ekonomiska tillkortakommanden och vi har nog inte sett den sista regionen kapitulera än. Utredningen om bankräddningen är inte klar och givetvis finns det utrymme för ganska rejäla negativa överraskningar där.

Inlägget är befriat från validerande länkar då informationen hämtas från spansk press som ju som bekant skriver på spanska, ett språk de flesta av mina läsare inte förstår. Den som vill och kan kan följa rapporteringen där. Själv brukar jag läsa Publico, El Pais, El Mundo, ABC och La Vanguardia. I den ordningen får man en god bild av läget från vänster till höger på det politiska spektrumet.


Uppdatering: Zerohedge har uppmärksammat situationen i Spanien. De citerar en Bloomberg-artikel som bygger på uppgifter från El Pais. Där nämnd intressanta siffror: regionerna har nästan 16 miljarder i skulder att betala innan årsskiftet. Jag utgår ifrån att detta gäller endast obligationer som förfaller, inte leverantörsskulder eller löner. Likviditetsfonden innehåller 18 miljarder och Spaniens möjligheter att utöka den borde vara högst begränsade. Lycka till. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar