fredag 29 juni 2012

En dag som förändrar världen för alltid?

Ojoj, vilken dag det har varit i världspolitiken! Igår valde USAs högsta domstol, konstitutionsdomstolen, att tycka att det visst är förenligt med den amerikanska konstitutionen att tvinga medborgarna att konsumera produkten sjukvårdsförsäkring. Detta eftersom de som inte gör det blir straffbeskattade av staten, alltså ligger tvångsmomentet inte i köpet av försäkring utan i en ny skatt och sådana är alltid konstitutionella. Det var kanske bara väntat, det är ju ändå samma institution som en gång i tiden ansåg att slaveri var förenligt med den amerikanska konstitutionen.

Men man ska inte lura sig själv att tro att detta innebär någon allmän sjukvård. Nej, detta innebär en konstlad försäkringsmarknad som alla aktörer tvingas in i mot sin vilja. Stora delar av befolkningen är motståndare mot påtvingade försäkringar och försäkringsbolagen kan inte längre säga nej till kunder. Ungefär 4 miljoner amerikaner förväntas att inte köpa någon försäkring och därmed göra sig själva till brottslingar och bli straff-beskattade.

Men visst finns det ljusglimtar, även om de handlar om det som inte skedde. När mastodont-lagstiftning som den här ska igenom så passar många på att klämma in något lite eget, så även i fallet med Obamacare. Jag tänker på "mandate 1099", den delen av lagen som tvingar alla som säljer produkter för mer än $600 om året måste anmäla detta till det amerikanska skatteverket IRS. En byråkratiskt och administrativ mardröm, bortsett från den fläkt av 1984 det har. Man kan ju undra vad sådan lagstiftning har att göra i en hälsovårdsreform men ser man Obamacare som socialdemokratiserandet av USA så får det kanske sin förklaring. Nu är dock "mandate 1099" borta.

Längre österut, i Bryssel, så har man med pompa och stått gått ut med Tysklands kapitulation inför PIIGS-länderna. Kapitulationen var inte total, euro-obligationer blir det fortfarande inte men dock massiva stödköp av statspapper av de olika fonderna man inrättat för att hantera skuldproblematiken. Japp, vi ska får kvantitativa lättnader även i Europa, från och med nu kallat QEuro av mig. Hjälp mig nu att lansera begreppet. Något som måste tolkas som ett monumentalt misslyckade för keynesianerna är dock summan som ska avsättas för den så kallade tillväxtpakten: 10 miljarder euro och vad för växelpengar som blir över i den övriga budgeten. Så bankerna får nästan 1000 miljarder men tillväxtpakten bara 10. Det måste ses som en förlust för Frankrikes president Hollande men en monumental seger för PIIGS-länderna och framför allt för de banker som nu inte riskerar sina pengar. Eller snarast gjorde en fin vinst när marknaden öppnade i morse då räntorna störtdök, pengar de kan återinvestera i den hundraprocentigt riskfria QEuro-handeln. Weimar känns allt närmare i vårt integrerade Europa...

Rör vi oss ännu lite längre österut kommer vi till den tredje staden där man med pompa och stått svurit in en kandidat från Muslimska brödraskapet som president. Nu har vi facit på massmediabevakningen av den arabiska våren och som väntat var den en massiv lögn. Man la antagligen alla klutar till för att skaka fram liberaler och vänsterfolk till TV-intervjuerna men i valbåsets avskildhet visade det sig att egyptierna var islamister. Hos BBC har den eftertankens kranka blekhet tydligen resulterat i någon form av självrannsakan. Man kan ju hoppas att svensk media följer deras exempel, även om jag tror att man kommer göra allt i sin makt för att försöka visa på att valresultatet inte speglar de egyptiska befolkningens egentliga åsikter. Man har ju med viss framgång lyckas sälja idéen om att Hamas valframgångar mer beror på al-Fatahs korruption och vanstyre än Hamas egen politik.

Vi får se när även Libyen väljer in islamister i regeringen, då är den nordafrikanska islamist-trojkan komplett: Tunisien, Egypten och Libyen. I Algeriet vann de för länge sedan men det passade ju inte så militären kastade in landet i ett två decennier långt inbördeskrig och nu härskar den gamla befrielsearmén med vad jag förstår stora eftergifter till islamisterna. Vi se hur länge det håller.

Så här står vi: USA blir socialdemokrater, EFSF blir The Fed och Nordafrika blir Afghanistan. Inget är som det brukade vara...

2 kommentarer:

  1. Dykande räntor betyder att obligationspriserna går upp, så bankerna gjorde vinst, inte förlust.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ett obegripligt och pinsamt misstag. Jag får skylla på iver över nyhetsflödet. Sådant ska inte upprepas, lovar.

      Radera